Tinença responsable i festes de Nadal

COMPARTIR

Notícies relacionades

Durant les festes de Nadal molts pares es plantegen la idea d’incorporar una mascota al nucli familiar. Avui volem parlar de tot el que cal tenir en compte si volem tenir un gos o un gat, deures i obligacions cap a les mascotes per tal de saber si estem o no preparats i sí que és el que realment volem.
Les necessitats bàsiques d’un gos inclouen:

  • Temps de passeig: mínim ha de ser d’una hora i mitja al dia, en diferents moments. Encara que tinguem una casa amb un pati molt gran l’animal necessita estímuls externs a part de l’exercici físic i, per tant, ha de sortir de l’habitatge habitual. En cas d’estar en un pis el nombre de passejos s’haurà d’incrementar per poder fer les seves necessitats. 
  • Espai de descans i espai quotidià: ha de disposar d’un espai de la casa on passar gran part del dia, i aquest és diferent de l’espai on dorm o està més relaxat. Sempre diem que necessita una zona de descans i una zona per dormir. 
  • Alimentació: els gossos són animals omnívors i tot i que estan adaptats a menjar qualsevol mena d’aliment, necessitarà una alimentació de qualitat i adequada a les seves necessitats. Un gos de 30 kg menjarà aproximadament 400 gr de pinso al dia. 
  •  Socialització: necessita el seu temps de relacionar-se amb altres gossos,  socialitzar implica: jugar, córrer, olorar-se, estar acompanyat. Un gos no és una persona i necessita estar amb altres gossos. També és important que nosaltres li prestem l’atenció que necessita, ja que molts gossos, no poden estar amb altres gossos per diversos motius. És imprescindible que estiguem per ells, els raspallem i els hi oferim l’atenció que necessiten. 
  • Higiene: cal mantenir una correcta higiene de l’animal. Els gossos de pèl curt necessiten molts menys banys i atencions en quan al manteniment del pèl, però els animals de pèl més llarg com els Yorkshire o els maltesos o el gos d’Atura, necessiten banys periòdics, raspallar el pelatge per evitar nusos, tall d’ungles, etc. 
  • Despeses extres: hem d’estar conscienciats que el nostre animal té unes necessitats bàsiques mèdiques com són les vacunes, el microxip i les des parasitacions. Això implica una despesa econòmica que a vegades no es contempla. A més a més es pot posar malalt en qualsevol moment o pot tenir un accident i que necessitem recursos econòmics per poder oferir-li cures veterinàries i això sovint pot suposar una despesa important.

Les necessitats bàsiques d’un gat inclouen: 

  • Temps de joc: si el gat és un gat d’interior haurem de tenir en compte el seu entreteniment. Li hem de proporcionar hores de jocs, així com espais alts, on es poden amagar, on poden vigilar des de l’altura, objectes per rascar, caçar, etc. 
  • Espai de descans i quotidià: igual que els gossos necessiten el seu espai de descans on poder estar tranquils, sobretot si hi ha nens petits que poden respectar menys els horaris de descans. 
  • Alimentació: els gats són carnívors estrictes és per això que l’alimentació amb ells és encara més rellevant. Cal proporcionar un aliment de qualitat i recomanem un cop al dia donar menjar humit (llauna) per incrementar la ingesta d’aigua i proteïna. En gats que beuen poc, una font d’aigua és un recurs que va molt bé, ja que així cridem la seva atenció i fem que beguin més. 
  • Socialització: en aquells gats que tot i oferir-los temps de jocs i estar per ells continuïn amb molta energia o necessitat d’atenció, cal valorar tenir un segon animal, ja que moltes vegades un membre de la mateixa espècie els pot ajudar molt. T’aconsello ho consultis amb el teu veterinari abans de fer el pas. 
  • Higiene: els gats es mantenen nets ells sols. Ara bé, cal tenir en compte en animals que tinguin dolor a la boca que potser no ho fan degudament, així com animals de pèl llarg que poden tenir nusos, o animals més vellets que es mouen menys que també calgui fer tall d’ungles. 
  • Despeses extres: així com els gossos els gats tenen les mateixes necessitats, cal vacunar, posar microxip, esterilitzar i des parasitar i poden tenir altres despeses extres que caldrà afrontar i tenir present per tenir un “coixí econòmic” per ells. 

En aquests dies de Nadal cal tenir present totes aquestes necessitats bàsiques i moltes d’altres que ens pot demanar la nostra mascota en concret, però sobretot, que els animals no són un regal temporal, que tenen unes necessitats i que abans de comprar, hi ha molts animals als refugis per adoptar que busquen una família que els estimi.