Ajudar a implementar el seu model d’èxit a d’altres territoris i adaptar-se a la digitalització i a les noves generacions, els principals reptes de futur del Fòrum Carlemany, que fa 20 anys

COMPARTIR

Notícies relacionades

L’associació arriba a les dues dècades d’existència amb un centenar d’empreses gironines associades de diversos sectors i més de mig miler de directius i directives té com a principal objectiu la millora de la qualitat en la gestió empresarial a partir del ‘benchmarking’, una tècnica basada en l’intercanvi de coneixements i experiències en trobades, debats i reunions.

El Fòrum Carlemany arriba als 20 anys d’existència i ho fa amb un centenar d’empreses gironines associades, amb un model d’èxit basat en l’intercanvi de coneixements i diversos reptes de futur per seguir creixent, evolucionant i adaptant-se a les necessitats de la societat. Gaudeix d’una elevada participació en les activitats que lidera, amb la implicació de prop de mig miler de directius i directives. El seu principal objectiu és cercar l’excel·lència en la gestió empresarial i la millora continuada dels negocis mitjançant el ‘benchmarking’, una tècnica basada en compartir experiències a través de trobades, debats i reunions dels diversos grups de treball. El Fòrum, una associació sense ànim de lucre, es proposa a curt i mig termini mantenir un equilibri estable entre la quantitat d’empreses i la qualitat de les sessions que organitza, ajustar-se a l’actual procés de digitalització i a les noves generacions, i s’obre a la possibilitat d’ajudar a implementar el seu model d’èxit a d’altres territoris, més enllà de les comarques gironines.

Fundat el 2003, ha evolucionat fins arribar a les dues dècades acollint unes cent empreses de diversos sectors industrials. Una quarta part d’aquestes facturen més de 60 milions d’euros anuals i gairebé la meitat, un 42%, estan ubicades a la comarca del Gironès. Des de microempreses (un 6% tenen entre un i deu treballadors) fins a grans organitzacions, el 24%, que disposen d’una plantilla amb més de 251 persones. Girona FC, Bàsquet Girona, Agrienergia, Frit Ravich, Galetes Trias, Haribo, Hipra, Comexi, Metalquimia, Noel, Bassols Energia, Cuatrecases i Wikiloc, entre moltes altres, són algunes de les companyies associades. Els seus directius participants al Fòrum es divideixen en 14 grups de ‘benchmarking’, que realitzen trobades al llarg de l’any per tractar diversos temes i posar al damunt de la taula les seves experiències i coneixements propis perquè tothom se’n beneficiï. Sandra Masoliver (Masoliver) n’és la presidenta i avui, acompanyada del vicepresident Joan Castell (Sarrats), ha fet una valoració del moment actual d’aquesta associació en una roda de premsa a Girona: “Si el Fòrum Carlemany ha arribat fins aquí és perquè s’han fet les coses ben fetes i ens hem anat adaptant a les necessitats d’una societat i un entorn que canvien de manera constant. Amb cada mandat s’ha aportat una nova manera de fer i un valor afegit personal que ens ha permès evolucionar i s’ha avalat que el nostre model és molt vàlid, sostenible i necessari perquè ajuda al creixement personal i al de les empreses. És un model d’èxit i la clau és que no ho deixi de ser, pel que no volem perdre la nostra essència, el benchmarking”. 

Una de les característiques principals i que fa que al Fòrum se’l tingui en bona consideració és que “no som un lobby, ni ens dediquem a fer difusió de les nostres activitats ni del que realitzen les altres entitats. Sinó que treballem a partir de bons professionals preparats i amb criteri” amb la finalitat de créixer i millorar les competències de les companyies gironines, centrant-se sempre en les persones i no pas en l’empresa o la propietat.

14 grups de ‘benchmarking’ i una elevada participació

El Fòrum presenta un model “bastant únic” i al mateix temps “d’èxit”, segons Masoliver. El ‘benchmarking’ és el full de ruta des de fa dues dècades, quan el seu primer president Jaume Sanabras, fundador de Marlex (companyia de selecció de personal i recursos humans), va decidir que a les comarques gironines hi havia la necessitat de trobar un fil conductor entre empreses i que el millor mètode era que aquestes compartissin els seus coneixements i experiències. Actualment, es compta amb 14 grups de treball: Assistants de direcció, Administració i Finances, Alta Direcció, Carlemanys Junior, Grup Club de l’Empresari, Direcció Comercial i Màrqueting, Enginyeria R+D+I, Gestió de la Cadena de subministrament, Gestió de persones, TIC, Relacions Laborals, Prevenció de Riscos Laborals, ESG i Emprenedors. Tots aquests grups realitzen reunions per àrees, tot i que també n’hi ha de transversals i una Supertransversal, que se celebra de manera anual i on hi pot assistir tothom. Aquest 2023 serà a mitjan novembre i abordarà tot allò relacionat amb la indústria 5.0 i la interacció entre l’ésser humà i les màquines, amb la intel·ligència artificial i robòtica com a elements més destacats.

De sessions de ‘benchmarking’ se’n fan mig centenar a l’any, reuneixen en total a uns 500 directius i l’assistència i participació, que han anat creixent amb el pas dels anys, ronda el 87% d’empreses actives. “No hi ha un espai fix, sinó que anem canviant, depenent de la temàtica. Són trobades molt preparades, amb un tema central i un munt de possibilitats, com ara la presència de ponents, la celebració d’activitats lúdiques o compartir algun àpat. Els assistents donen un 10% dels seus coneixements i en reben un 90%. Tothom hi participa, hi ha temps per al debat i l’objectiu és el de compartir coneixements a partir de l’experiència pròpia”, explica Masoliver.


Reptes per créixer i evolucionar

Després de 20 anys, el Fòrum Carlemany es planteja una sèrie de reptes de present i sobretot de futur amb la voluntat de créixer i evolucionar, sent el principal objectiu aconseguir un equilibri entre la qualitat de les seves sessions de ‘benchmarking’ i la quantitat de companyies associades i els seus participants. “El que no volem és comptar amb cada cop més empreses ni destacar en això, sinó fer bé les coses, obtenir uns resultats satisfactoris”, apunta Sandra Masoliver. Amb la mirada posada en les noves generacions, molt habituades a conviure amb les xarxes socials, s’obren dues preocupacions més de l’associació, que té la intenció d’adaptar-se a les necessitats i reptes que planteja l’actual societat, avesada als canvis cada cop més ràpids i involucrada al cent per cent a una digitalització que tampoc s’atura. Ser part de la indústria 5.0, ser un model àgil i senzill sense caure en l’obsolescència esdevé per tant una altra de les prioritats. “Les noves generacions tenen molt de potencial, sobretot a nivell informàtic, i hem de ser atractius per a elles, presentant un model apte a les seves característiques i necessitats”.

És el ‘benchmarking’ l’essència d’un Fòrum Carlemany que té com a repte també el de ser fidel a la filosofia que l’ha acompanyat dues dècades. Compartir experiències i coneixements per créixer a nivell professional continuarà sent el principal tret d’identitat, sumant cada cop més temàtiques diferents i mirant així cap endavant per evolucionar. Un model “bastant únic” que mesura el seu “èxit” en “l’alt grau d’implicació i participació” dels empresaris. Per a Sandra Masoliver, un model alhora exportable a d’altres territoris perquè ha demostrat que funciona i perquè capta l’atenció. “Se’ns han acostat algunes associacions per veure com fem les coses i algunes d’elles han adaptat part de la nostra metodologia a les seves empreses. Estem disposats a ajudar a replicar aquesta manera de fer del Fòrum a d’altres àrees, implementar-lo a més indrets, perquè és un sistema productiu i eficient. Si és un cas d’èxit que aporta valor a la societat, a les empreses i també a les persones, per què no fer-ho?”.

La gala anual, les distincions i la Supertransversal

El Fòrum manté el seu calendari habitual d’actes i aquest 2023 tornarà a organitzar la Gala anual i la Supertransversal. El primer d’aquests dos esdeveniment està previst pel mes de juliol i serveix, entre d’altres coses, per reconèixer la tasca d’una persona física o d’una entitat fent entrega de dues distincions, el Soci d’Honor i el Falcó Carlemany. A la gala, si s’escau, també s’escenifica el relleu de la presidència. Cada mandat dura quatre anys i el de Sandra Masoliver, CEO de Masoliver, una de les principals empreses del sector de la distribució de productes d’alimentació i begudes de qualitat a Espanya, va començar el 2021 i s’acabarà el proper 2025. La resta de presidents han sigut Jaume Sanabras (2003-2008), Marc Sansalvadó (2008-2012), Francesc Planas (2012-2017) i Francesc Bosch (2017-2021). La Gala 2023 se celebrarà el 6 de juliol al Castell de Sant Gregori amb un format especial per commemorar els 20 anys de l’entitat, on hi participaran directius/ves associats/des i els convidats que han donat suport al Fòrum durant aquestes dues dècades.

Al novembre arribarà la Supertransversal, que aquest 2023 posa el focus en la indústria 5.0. L’any passat va rebre la participació de 49 empreses diferents i 140 directius i directives sota el lema ‘Reptes i oportunitats en creació de valor sostenible. Moviment BCorp’. També s’han tractat temes com ara el talent femení a les indústries o la gestió del coronavirus, entre d’altres.