L’empresa gironina de caganers presenta la figura del president d’Ucraïna i la d’un pagès amb la bandera ucraïnesa

COMPARTIR

Notícies relacionades

Caganer.com hallençat al mercat la figura del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. L’empresa familiar gironina, que des de fa 30 anys crea figures artesanals de fang inspirades en personatges famosos d’actualitat, s’ha fixat aquest cop amb el president ucraïnès, situat a primera línia internacional pel conflicte amb Rússia. Caganer.com també ha creat el caganer tradicional del pagès amb barretina, en aquest cas amb la bandera d’Ucraïna a les mans.

Marc Alós, escultor de Caganer.com, explica que “durant tot l’any intentem crear les figures del moment, no només en l’època de Nadal, i el conflicte Rússia-Ucraïna està a l’ordre del dia. Anys enrere ens vam inspirar amb Vladimir Putin i ara hem apostat per Zelenski, ja que està sent molt visible”. Alós recorda que “fa temps que estem desestacionalitzant el caganer i, a poc a poc, l’estem convertint en una peça típica de souvenir que el turista es pot emportar”. Amb Zelenski, que va ser escollit president d’Ucraïna el 2019 després de treballar d’actor i de comediant, Caganer.com amplia així la llista de personatges polítics internacionals, entre els quals hi ha Joe Biden, Donald Trump, Silvio Berlusconi, Hugo Chávez, Nicolás Maduro, George Bush, Barack Obama, Hillary Clinton, Angela Merkel, Fidel Castro, Emmanuel Macron, François Hollande, Kim Jong-un, Xi Jinping i Shinzō Abe.

4 botigues entre Barcelona i Girona, i Obama, Trump, Puigdemont i Messi, els més venuts

Caganer.com compta amb quatre botigues pròpies entre Barcelona i Girona, la primera de les quals es va obrir a l’abril de 2021. A Barcelona tenen tres locals: dos al barri Gòtic (al carrer dels Banys Nous 4, al Call, a prop de la plaça Sant Jaume; i al carrer Portaferrissa número 2, amb cantonada amb la Rambla) i una al barri del Born, davant la Basílica de Santa Maria del Mar. A Girona, a finals de l’any passat van obrir-ne una al carrer Argenteria, al costat de la Rambla de la Llibertat, al Barri Vell.

Caganer.com compta amb prop de 550 figures de caganers elaborades artesanalment, una a una. Els més venuts de la seva història són els de Barack Obama, Donald Trump, Carles Puigdemont i Leo Messi, a més del clàssic caganer amb barretina.

No pretenen ser una burla, sinó un tribut

Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable, ineludible i respectada. Ja al segle XVIII, no hi havia pessebre sense caganer perquè es creia que posar-lo portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra del pessebre per l’any següent.  L’empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Durant els darrers 30 anys, cada temporada ha creat noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un tribut. Ja des dels inicis Caganer.com va fixar-se l’objectiu de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món i ho aconsegueixen any rere any a través de la creació de figures de personatges coneguts a diferents països.

Caganer.com experimenta una creixent internacionalització i des del seu web, www.caganer.com, distribueix caganers a tot el món. Al 2000 va ser de les primeres empreses catalanes a crear una botiga online.