Guanyem vol que els «beneficis» de la Zona de Baixes Emissions de Girona «arribin a tots els barris»

COMPARTIR

Notícies relacionades

La Llei del Canvi Climàtic obliga a tots els municipis de més de 50.000 habitants a tenir en funcionament una Zona de Baixes Emissions (ZBE) l’any 2023 i, aprofitant que l’Ajuntament de Girona té oberta una consulta pública sobre la seva aplicació a la ciutat, Guanyem Girona va presentar aquest dijous una proposta amb quatre eixos principals – centres només per a vianants a diferents punts de la ciutat, cooperació amb els municipis veïns, una extensió més enllà del Barri Vell i l’establiment de «criteris socioeconòmics» per evitar que les rendes més baixes en surtin perjudicades – i d’una quinzena de mesures per acompanyar la ZBE. Entre aquestes, destaquen la creació «d’espais segurs» per a guardar bicicletes als aparcaments soterrats, reduir els aparcaments per a cotxes, allunyar els cotxes dels entorns escolars, ampliar el transport públic o definir centre només per a vianants a diferents barris de la ciutat.

«Totes les actuacions de l’Ajuntament haurien d’anar encaminades a afavorir la mobilitat per a vianants, tot seguit incentivar l’ús de les bicicletes i vehicles sense motor, seguidament reforçar el transport públic i donar facilitats als vehicles d’ús compartit i sobretot reduir progressivament la importància del cotxe d’ús privat a la ciutat», va explicar la regidora de Guanyem Girona, Laia Pèlach, en una roda de premsa acompanyada per l’enginyer Gerard Feliu que es va encarregar de recordar que, encara que «Girona no sigui una gran ciutat i els seus nivells de contaminació estan per sota dels límits legals», la ZBE és «necessària». «Si ens basem en un estudi fet a les escoles de Girona del 2019, ens trobem que totes elles superen els nivells de contaminació que l’OMS considera acceptables», va apuntar Feliu a qui li agradaria que, a diferència del que ha passat a Barcelona, la Zona de Baixes Emissions de Girona serveixi per «millorar de veritat la qualitat de l’aire amb la reducció real de cotxes» i no pas per substituir uns cotxes per uns altres, menys contaminants, però sense que el nombre total hagi baixat de manera significativa.

Un altre dels eixos de la proposta de Guanyem és que la ZBE «vaig més enllà del Barri Vell» recuperant propostes que, anteriorment, ja havia fet la formació municipalista com les de tancar al trànsit, de manera permanent o en dies puntuals, carrers de «barris densament poblats com Sant Pau, l’Eixample, Sant Narcís, Montilivi o Santa Eugènia».

Establir «criteris socioeconòmics» per donar més marge de temps a l’hora de canviar de cotxe o una clara aposta pel transport públic, incloent-hi els projectes de trens-trams de la Costa Brava i el d’Olot i les línies de bus interurbanes. 

Lideratge de l’àrea urbana «Girona no és una illa i la ZBE pot afectar els pobles veïns»

Girona no és una illa i la ZBE pot afectar tots els municipis veïns. Hem de reforçar el transport públic i la infraestructura ciclista interurbana per afavorir la mobilitat sostenible entre municipis», va explicar la regidora Laia Pèlach, sobre «el lideratge d’àrea urbana» que hauria d’exercir Girona. Des de Guanyem es defensa que la delimitació geogràfica de la ZBE s’ha de fer parlant «especialment amb Salt», però també amb municipis amb què comparteix trama urbana – Vilablareix, Sant Julià de Ramis o Sarrià de Ter – i altres que denomina de «segona corona» com Sant Gregori, Fornells, Quart, Bescanó i Celrà. Legalment, Girona és l’única població del seu entorn que haurà d’implementar una Zona de Baixes Emissions, tanmateix Pèlach va recordar que no seria lògic fer-la sense parla amb la resta de municipis per «evitar que les decisions d’uns afectin negativament als altres». Unes converses que haurien de servir per establir una «coordinació en temes mobilitat, especialment pel que fa al transport públic».