Vinçon de Girona també tanca

COMPARTIR

Notícies relacionades

Cal Rei abaixa la persiana definitivament al mes de juny després de 102 anys d’activitat

Molts gironins tenen a casa estris de la llar, objectes de decoració, cortines i mobles comprats a Cal Rei. Durant molts anys, aquest establiment familiar ha estat símbol de disseny i una certa exclusivitat que, amb la globalització i l’augment de les vendes online, s’ha anat perdent.

Més d’un el coneixia com el Vinçon o el Pilma de Girona, en referència a dos establiments emblemàtics del mateix sector a Barcelona. Vinçon va tancar el 2015 i Cal Rei ho farà el mes de juny del 2022.

Els seus responsables asseguren que els números ja no surten, i, per això, han decidit plegar però oferint aquesta pròrroga de mig any que els permeti buidar el magatzem. Ofereixen descomptes a partir del 30%.

L’accés principal de Cal Rei és pel carrer Nou (Fèlix Martín)

Des que van anunciar el tancament, a principis d’any, s’han multiplicat les mostres de suport dels clients habituals. I això ho agraeix un dels propietaris, Manel Batallé, de 71 anys, que reconeix que ha estat una decisió difícil de prendre.

“Per tota la història que tenim al darrere i perquè ha estat la feina de la nostra vida, després d’això, el que rebem, en el 99,9% dels casos, són missatges de suport de clients que lamenten que plegui una botiga de referència a Girona i també de comprensió perquè entenen els motius.”

Manel Batallé és un dels responsables de la botiga, juntament amb el seu germà Jordi i la seva filla Laia (Fèlix Martín)

Batallé defineix Cal Rei com una botiga familiar “de tota la vida”. Assegura que la pandèmia ha accelerat un canvi d’hàbits de la gent, i han crescut les compres per internet, però reconeix que ja fa anys que s’arrossega aquesta situació.https://www.ccma.cat/catradio/embed/destacat-destacat/178216/

L’establiment té una plataforma per vendre online que només representa entre el 4 i el 6% de les vendes, i no es pot competir amb les grans multinacionals.

“La nostra presència en els cercadors d’internet no és la mateixa que tenen els altres. Aquesta competència a totes les botigues petites és brutal. I en el cas nostre, a més, des de la globalització, totes les grans multinacionals de distribució de mobles i objectes de la llar, que és el nostre sector, han anat expandint-se, han obert botigues arreu del món.”

Imatge de la segona planta de la botiga de Girona amb els productes de la llar (Fèlix Martín)

Avui, a Cal Rei, hi treballen 7 persones, però fa uns anys, abans de la crisi del 2008, hi havia hagut el doble de treballadors.

“És una decisió que hem pres que sap molt de greu i que costa molt emocionalment, però tenim un personal que hi treballa de fa molts anys i un prestigi que no volem que acabi malament per culpa de no haver tingut seny i que després sigui difícil de solucionar. Les decisions les hem pres sempre amb el cor i arriba un moment que les empreses han de prendre-les amb el cap. I és el que hem fet.”

Una història que va començar a París a principis del segle XX

Cal Rei va obrir fa 102 anys, i Manel Batallé recorda, amb orgull, que va ser el seu avi, Josep Batallé, qui ho va engegar tot.

“El meu avi se’n va anar a París a treballar quan tenia 14 anys. En aquella època això es feia. Amb una mà a la butxaca es va buscar la vida en el món dels teixits. I quan va tornar a Girona va establir-se venent roba a metres per fer vestits. De botigues de roba confeccionada no n’hi havia. Es compraven les teles i els forros, i les senyores es feien els seus vestits o bé els encarregaven a les modistes.”

Imatge de la botiga als anys 40, amb el nom original de Casa Rey (Arxiu familiar de Cal Rei)

Als anys 60, el seu pare, també de nom Manel, va incorporar al negoci les cortines i la roba de la llar, com mantes i llençols, i entre el 1992 i el 1993 es va fer un salt endavant amb una gran reforma i la modernització de l’espai.

Va ser llavors quan es va deixar de vendre roba a metres i s’hi va afegir el mobiliari, parament de la llar i decoració, que, al final, és el que avui concentra l’activitat de l’establiment.

“La llàstima és que aquesta evolució acabi amb el tancament. El que més ha costat ha estat prendre la decisió. Un cop fet, ho hem assumit i ara toca tirar endavant amb la liquidació i acabar-ho de la millor manera possible.”

Futur incert per al local que quedarà buit

Manel Batallé explica que no sap quin negoci s’establirà al local, un espai de planta baixa i dos pisos, amb accés per dos carrers, el carrer Nou i l’avinguda Sant Francesc, i en una de les zones comercials més cobejades de la ciutat de Girona. L’activitat comercial no s’ha mogut de lloc. Els bombardejos de la Guerra Civil Espanyola van destruir l’edifici original i el van haver de reconstruir

“Ha estat una decisió sense la pressió forçada d’una continuació o d’una activitat posterior. Només ho hem decidit pels canvis en els hàbits de compra i l’activitat econòmica. Serà un espai disponible. Ens deixarem festejar. Té obertura en dos carrers, molt ben situat.”

Als aparadors de la botiga, al carrer Nou de Girona, grans cartells fan visible el cessament de l’activitat. En un s’hi llegeix “Fins aquí hem arribat“. En un altre simplement posen “tanquem” i anuncien descomptes.

Imatge interior de la botiga de Girona (Fèlix Martín)

A més de la botiga centenària de Girona, Cal Rei també tanca l’establiment de temporada que, amb el mateix nom, tenia a Sant Antoni de Calonge.

FuenteCCMA.cat