Els problemes de pell més comuns i com detectar-los

COMPARTIR

Notícies relacionades


Reacció al·lèrgica a les puces 

L’al·lèrgia provocada per la saliva de les puces és un motiu molt habitual de consulta. L’animal pateix de picors molt importants sobretot a la zona del llom, a l’alçada de les lumbars, de la cua, del ventre o inclús pot tenir picor generalitzada si les puces són molt abundants. Pot presentar pèrdua del pèl a la zona lumbar i molt vermelló de la pell. Cal desparasitar correctament a l’animal i també fer una bona desparasitació de l’ambient (passar l’aspirador, fregar amb lleixiu i netejar mínim a 60ºC la roba i on pugui haver estat l’animal, així com catifes i coixins). 

Pèrdua de pèl abundant

La muda és habitual i fisiològica en el canvi d’estació, però  també pot estar agreujada per dèficits nutricionals, així com estrès, al·lèrgia o falta d’higiene. En casos d’aparició d’alopècia o falta intensa de pelatge cal fer una visita a la veterinària i descartar infeccions bacterianes o fúngiques, sarna (ja que no totes provoquen picor), leishmània o problemes hormonals, entre altres. 

Atòpia

L’atòpia o pell atòpica és molt comú entre gossos, sobretot aquells de pell més delicada com el Bichón Maltes, Caniche, Chihuahua, Bulldog, etc. Però ho pot presentar un gos de qualsevol raça. Es descriu com una hipersensibilitat de la pell ja sigui a factors ambientals (com els àcars de la pols, el pol·len o plantes) o alimentaris. El seu control passa per un bon estudi de les condicions amb les quals viu l’animal, la resposta a una dieta específica i la resposta al tractament. 

Otitis

La picor de les oïdes o les otitis pot ser un problema de pell comú i important en gossos. Hi ha certs factors que predisposen a l’animal a patir otitis com són les orelles caigudes (en Cocker o Labradors), la humitat (en animals que els hi agrada molt l’aigua), les al·lèrgies (ja que s’inflama la pell) i un altre causa molt comú són els cossos estranys (com les espigues). Els símptomes normalment són picor, o sacseig del cap, cap torçat o inclús febre. En animals amb predisposició és important mantenir una bona higiene cada 2 setmanes amb un netejador, i tenir les oïdes ben seques.

Aquests són alguns dels motius de consulta més importants, però n’hi ha molts d’altres. Cal recordar que la pell és l’òrgan amb més superfície del cos i que cal cuidar-lo igual que els altres.