Per què els gossos no poden menjar sucres?

COMPARTIR

Notícies relacionades

Durant les festes de Nadal és típic consumir aliments amb més abundància i també postres com torrons, xocolates, polvorons, i altres amb grans quantitats de sucres afegits. Sovint, per avorriment, aquests poden acabar oferint-se a les nostres mascotes. El desconeixement ens pot portar a provocar un problema a l’animal, és per això que avui parlarem dels motius pels quals no poden ingerir segons quins aliments. 

La naturalesa alimentaria d’un gos és la de carnívor facultatiu i la d’un gat de carnívor estricte. Aquesta definició implica que són animals que majoritàriament s’alimenten de carn, essent per al gos possible absorbir nutrients d’altres fonts en petites quantitats, com són fibres, vegetals o fruita (fet que no és possible pels gats). Així doncs presenten algunes característiques pròpies i que els diferencien de nosaltres els humans. 

  • Dentició punteguda i afilada per triturar i destrossar la carn 
  •  Absència d’enzim alfa-amilasa, que es troba a la saliva dels humans i fa la predigestió dels hidrats de carboni (sucres)
  •  Intestí prim curt. En tenir l’intestí prim més curt fa que no es puguin assimilar els sucres de la dieta de manera ràpida així que tendeixen a acumular-se al cos. 


Així doncs quan donem un aliment alt en sucres a la nostra mascota, li podem provocar un problema de salut greu, com per exemple: 

  • Diabetis: es produeix per l’acumulació de sucre en sang que no es poden processar
  • Pancreatitis: és una inflamació del pàncrees, a causa de l’aportació a través de l’aliment d’altes quantitats de sucre i grasses ha de segregar alts quantitats d’enzims digestius. Pot provocar conseqüències greus i fins i si no es fa tractament pot provocar la mort de l’animal. 
  • Alteracions del sistema nerviós: un excés de sucre que no es pot metabolitzar pot provocar hiperexcitació.
  • i en casos greus inclús convulsions o coma. 
  • Alteracions de la sang i el sistema sanguini: l’excés de sucre pot provocar canvis oxidatius en l’àmbit sanguini i provocar alteracions cardíaques. 
  • Obesitat: si les quantitats de sucre són petites per acumulació poden acabar causant tots els problemes anteriors, i també l’excés de pes de l’animal que té repercussió directe sobre el seu estat general, locomotor i cardíac. 
  • Intoxicació greu: en aliments que contenen sucre i xocolata (com croissants, turró, etc…) en ser grans quantitats ingerides en poc temps i a l’ésser la xocolata un aliment altament tòxic en gossos podem tenir símptomes com vòmits, diarrees, tremolors, hiperexcitació, convulsions, estupor, coma i mort. 

Així doncs cal ser conscients que aquest Nadal el millor aliment per les nostres mascotes és una peça de carn o peix i no un producte processat a base de sucres, i altres afegits. Cal ser conscients i fer una compra raonable per evitar sobres d’aliments, i sobretot, ara que coneixem el perquè, que aquests no acabin a la boca de les nostres mascotes.