Esta es la fruta que frena el envejecimiento

COMPARTIR

Notícies relacionades

És una evidència a tots els pobles catalans la presència cada vegada més abundant dels gats de carrer. Avui parlarem de a que es deu què es formin aquestes colònies, com es poden gestionar i com ajudar com a ciutadans. 

Les gates entren en zel i comencen a estar receptives als mascles amb l’increment de les hores de llum, és a dir, a l’entrada de la primavera. La conducta d’una gata en zel és aparellar-se amb com més mascles millor per tal que les seves cries no siguin atacades per cap mascle de la zona quan neixin. L’edat de reproducció normal d’una gata és a partir dels 8-9 mesos, però amb l’abundància d’aliment i en un ambient estable poden entrar en zel als 5-6 mesos. Els gats són animals solitaris i caçadors per naturalesa. 

Per què es formen les colònies?

Les colònies o grups de gats es formen en zones poblades per la presència dels humans i falta de recursos naturals. La facilitat i l’abundància d’aliment fa que els gats adquireixin un comportament gregari i s’estabilitzin en una zona. A l’estar junts mascles i femelles tenim animals que es reprodueixen entre ells i també es produeixin baralles per el territori, incrementant el risc de transmissió de malalties. 

La gestació d’una gata té una durada de 65 dies i pot tenir entre 1 i 5 cries. Una gata sense esterilitzar pot tenir dues gestacions o inclús tres en un mateix any. Això significa que un sol animal pot tenir fins a 15 individus en un any, si tenim en compte que 7 d’elles poden ser femelles que poden tenir 15 individus més l’any següent, la xifra d’animals es dispara desorbitadament a 105 animals per femella al cap de 2 anys.

Quines actuacions són les més importants pel control de les colònies?

  • Esterilització de mascles i femelles, tant dels animals de carrer com dels animals domèstics que poden sortir a l’exterior. 
  • Reduir el nombre d’animals de carrer a través de l’adopció. És molt important fer una tasca de socialització dels animals de ben petits. Agafar-los, tocar-los per tal que perdin la por a les persones i tinguin un caràcter més fàcil per ser adoptats. 
  • Control de la colònia. Els alimentadors han de ser persones coneixedores dels individus de la colònia i de les bones pràctiques de maneig d’aquests animals. Popularment hi ha moltes persones que alimenten als gats de carrer i aquesta abundància d’aliment és a llarg termini perjudicial per als animals, ja que provoca que s’acumulin molts individus en una mateixa colònia incrementant les baralles i que les femelles entrin en zel molt petites, provocant que els parts no es portin a terme degudament amb la consegüent mort sovint de la mare i els cadells. 
  • Participació activa dels ajuntaments i microxipatge dels animals. És essencial una actuació proactiva per tal d’organitzar i gestionar tant les colònies, com els seus cuidadors i els procediments veterinaris pertinents. Així les colònies es podrien controlar en individus i malalties i evitar també els atacs indeguts per part de persones que no són afins als gats o que es molesten per l’abundància d’animals o d’aliment en mal estat a la via pública, de baralles i gats en zel a hores nocturnes, etc. 

Que puc fer com a ciutadà?

Notificar al teu ajuntament la presència de gats en la teva zona per tal de que en puguin fer una bona gestió. 

Col·laborar amb protectores en tasques diverses així com amb aportacions econòmiques. 

No comprar animals, adoptar-los i contribuir que el nombre d’animals al carrer es redueixi. 

Esterilitzar als animals i contribuir a promoure la seva esterilització.